Hotfill

Maak gebruik van warm water

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een vaatwasser in huis, of in elk geval wel een wasmachine. Dit zijn energieverslindende apparaten, maar er is een manier om het elektriciteitsverbruik te beperken: vullen met warm water!

In een gemiddeld gezin draait de vaatwasser minstens een paar keer per week en ook de wasmachine heeft weinig vrije dagen. De wasapparaten laten koud water in en verwarmen dit met een elektrisch verwarmingselement. Zelfs bij een wastemperatuur van 40 graden of lager is veel energie nodig om het water te verwarmen. Bij een gezin van vier personen loopt de teller al gauw op naar 300 kWh per jaar!
Een slimme truc om deze apparaten zuiniger te laten werken, is ‘hotfill’. Het apparaat wordt dan aangesloten op de warmwaterkraan, waardoor er door de boiler verwarmd water gebruikt kan worden. Elektrisch bijverwarmen is niet nodig. Bijkomend voordeel: de wasbeurt is sneller klaar!

Vaatwasser aansluiten

Bij vaatwassers zal de aansluiting om hotfill toe te passen veelal geen probleem zijn. De meeste apparaten zijn geschikt om direct aan te sluiten op de warmwaterkraan. Vaatwassers staan in veel gevallen vlakbij de gootsteen in de keuken, waar altijd wel een waterleiding ligt voor warm water. Een speciaal apparaat of het omleggen van leidingen is dus niet nodig.

Wasmachine aansluiten

In principe kan elke wasmachine op eenvoudige wijze worden uitgebreid met een "hot-fill" voorziening. Daarbij hoeft er niets aan de wasmachine te worden aangepast. Er zijn wel een aantal voorwaarden voor het plaatsen van een hotfillmachine:

Zonneboiler

Heeft u een zonneboiler? Dan is de hotfill helemaal interessant. Met het combineren van zonneboiler en hotfill, is (af)wassen van maart tot november praktisch gratis! (Uiteraard wanneer de boiler nog op temperatuur is). Tevens wordt de zonneboiler meer benut omdat er een grotere warm water vraag is. Hierdoor heeft de zonneboiler dus een hoger rendement en een kortere terugverdientijd.